VFF, do you copy?

Jag började spela fotboll när jag var 9 vårar och 10 höstar gammal. En blyg, tanig, liten grabb i sina osäkra dagar. Efter 389 siljoner övertalningsförsök började jag äntligen sparka på bollen, istället för att bara kasta den.

Herrarna bakom försöken var Irstas ungdomstränare Peter Gustavsson och Bosse Andersson, där den sistnämnda förövrigt är den bästa tränaren jag någonsin har haft i min oändligt långa (känns som man inte haft ett liv sedan 1700-kallt) fotbollskarriär.

Det är svårt att sätta en måttstock på tränare på olika nivåer och deras kvalitet. Jag menar, Bosse (som är ägare av Hemglass Västerås) kan säkert inte lika mycket fotboll, dess utlärningsmetoder och coaching som en steg 3-tränare i ett Superettanlag. Men för mig personligen, som 10-åring, var han en bättre tränare än vad någon annan varit för mig som till exempel 16- eller 20-åring! Han hade feelingen. Känslan för spelarna. Han behandlade individen annorlunda. Varje spelare är unik. Varje spelare måste behandlas därefter.

På den här tiden spelade vi på åkrar. Till och med på grus ibland, ni gubbjävlar som tjatar om hur vidrigt det var på er tid. Hur ni fightades med stenbumlingar, kängor till skor och putor liknandes Andra Världskrigets kanonkulor. Been there, done that. Typ?

Det jag försöker säga är att vi fotbollsspelare har det ganska bra nuförtiden. Vi tar för givet att man kan lira på gräs året runt. Vi tar för givet att det finns minst 20 bollar att tillgå. Vi förväntar oss gratis fotbollsskor. Kläder. Tvättning. Duschmöjligheter. Och dessutom pengar.

Vi är bortskämda snorungar. Men det skiter jag fullständigt i. För nu är det på detta viset (som de där jävla trollen i Ronja Rövardotter alltid sa), att jag spelar fotboll i ett herrlag i Division 2. Okej, inte överdrivet bra. Men det finns potential för vissa att nå riktigt jävla långt (när jag blir uppspelt och lack svär jag ibland). Och att de människorna för tillfället inte får chansen att utvecklas är ren katastrof. Jag förstår att VSK (och kanske Syrianska) får välja fritt bland träningstiderna på alla våra konstmattor (ja, för nu lever vi på 00-talet och slipper sjuka köttsår av stenbusarna).

För er som läste min förra blogg, Gulsvart Inifrån, vet ni vad jag pratar om. Men det är värt att läsas gång, på gång, på gång, på gång… Denna damfotboll.

Att Gideonsbergs damlag är högre rankade än oss. Vem skämtar med vem? Det är för fan tjejer man inte ens vågar titta på. Det blir väl Andreas Findells flicklag (födda 98?) som spelar i Division 1 Södra den här säsongen.

Rytterne Dam. Ja, ni hör ju på namnet. Rytterne. Vilka i hela friden är det? Tog tydligen steget upp inför den här säsongen. Jag tror många fotbollsintresserade åker ut till Renytter för att kika fotboll en varm vårdag. Ett mysterium att ens släktingar pallar kolla.

Västerås IK Dam. Mitt lag. Mina vänner. Som delad sponsoransvarig avböjer jag att kommentera.

BK 30 Dam. De har gjort några heta värvningar. Jag har tidigare hyllat de på någon lista. Men vad fan. Damfotboll är så intetsägande. Jag vet att alla håller med mig när jag säger att man tittar på denna slags fotboll när man har en flickvän i laget, en dotter, syster eller annan släkting i laget eller en god, god vän. Annars är det inget att se.

Förbundet väljer alltså att ranka dessa fyra klubbar högre än ett herrlag Division 2. För att de råkar spela i en Division 1-serie. Men att det är fyra lag från Västerås med i den serien säger ingenting? Man kan faktiskt inte jämföra dam- och herrfotboll direkt genom divisionssystemen. Det fungerar inte. Jag säger inte att VIK Fotbolls herrar har ett hav av åskådare på sina matcher. Men Renytter skulle ju fan inte ens vinna över vårt pojkar 04-lag (så gammal var jag när jag började med denna vidunderliga sport). Gör om, gör rätt Västmanlands fotbollförbund.

Det är ingen skillnad på tjejer och killar, lika lite som det är skillnad på hudfärg, sexualitet och religion. Alla ska få spela fotboll. Men att prioritera som man gör i länet är fan i mig förjävligt. Idag, måndag, hade vi tid på kaoströmska, 12 mil ut i bushen. Men ingen kände för att ploga. Vilken skräll att det skulle ligga ett täcke av snö över banan. Det hade nog inte vaktmästarna en aning om…

En annan dag har vi inte ens någon tid någonstans. Kommunen, vad fan händer med våra träningstider? Hörde nämligen så sent som idag att vi de närmaste veckorna har tid på Wenströmska 19.30-21.00 på kvällarna. Nej.

Matchen mot Värmdö i lördags blev också inställd, som allt annat. Så igår tänkte jag; Jag ställer fan in söndagens ”Veckans Mål-Ove” på grund av snökaos. Bara sådär liksom. Sjukt irriterande att folk (läs: vaktmästare och bloggare) inte kan sköta sitt förbannade jobb…

På onsdag kl. 18.00 träningsmatchar vi istället mot VSK Fotboll, där vi bland annat återfinner Mattias FlorénOliwer Malmkvist, Philip Fredriksson och Karwan Zarifnejad från VIK anno 12. Vi ser detta som en väldigt viktig match inför kommande säsong, då vi efter mycket om och men helt enkelt väljer att inte lämna någon startelva. Det här är årets match för oss. Alla är väldigt nervösa och vi hoppas kunna ta med oss så lite minusmål som möjligt mot ett stort favorittippat grönvitt VSK. Vi ska i alla fall kämpa. Ps. Vi har en nyannonserad frisparksskytt i truppen.

Med vänliga hälsningar,

Fuck off you Västerås Sportklubb.

fuck-you

About Patrik Östlund

Mål-Ove är en blogg som handlar om allt mellan mål-Ovar, dess mål o-var man kan hitta dem. Sammanfattningsvis, allt det fotbollsillegala som färdas mellan hjärncellerna på en herre vid namn Putte Östlund (även kallad Ove). Inför 2013 återkommen returdödare till Västerås IK Fotboll. Även sponsoransvarig för klubben. En hyvens kille helt enkelt.
This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

14 Responses to VFF, do you copy?

 1. Pingback:  cancer categories prostate

 2. Pingback: lida

 3. I just couldn’t leave your website prior to suggesting that I really loved the usual information a person supply for your visitors? Is going to be again incessantly in order to check out new posts

 4. Pingback: tao of dating

 5. simsy says:

  There is definately a great deal to know
  about this subject. I love all of the points you made.

  Here is my blog post; simsy

 6. Pingback: Yacon

 7. Hi, I just ran across your web site via yahoo. Your article is truly relevant to my life right now, and I’m really pleased I found your website.

 8. Pingback: house

 9. The casual could be that widget matched with.
  ugg ブーツ 激安
  [url=http://ln-s.net/:a:T]ugg ブーツ 激安[/url]

 10. Wow, I’ve never seen an elephant swimming, this is an unusual sight I saw. With this photo I think this blog visitors are curious about the truth of this picture and want to see the object directly on the Andaman islands.

 11. Jc Futterman says:

  Share Diagnosis tool from Etool in the message dialogue to help other

 12. Thanks a lot for sharing this with all of us you really recognize what you are talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally consult with my site =). We could have a link alternate agreement among us!

 13. Have you thought about adding some social bookmarking buttons to these blog posts. At least for facebook.

 14. I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style of blogging. I added it to my favorites blog site list and will be checking back soon. Please check out my site as well and let me know what you think.

Kommentera